Русија
Tајге
О овом подручју
Под тајгом се подразумевајут амне зимзелене четинарске шуме. У области Сибира доминирају јединствене сибирске врсте јеле и бора. Ту су и сибирски ариш, пљоснолистата бреза, дауријски ариш, смрча… Иако зимзелено дрвеће доминира тајгом у овим сибирским пределима се среће и шуме које чин листопадна стабла попут ариша, брезе или оскоруше. Од сисара заштитни знак тајги су самур и евроазијски мрки медвед. Срећу се и јелени, дивље козе, дивље свиње, рисови, ровчице, јежеви, зечеви, пољски мишеви, јелени, срне, ирваси, кртице, веверице …Ретке врсте птица одолевају суровим условима а типични представници су тетреб и сибирска креја. Једна од најзанимљивијих животиња која овде живи јесте ждеравац Тајге чине биом који се простире у виду појаса на северној Земљиној полулопти, у хладним
(субполарним) климатским условима. Овде су зиме врло хладне, а само од 30 до 120 дана у години температура буде виша од 10°C. Током путовања, моћи ћете да уживате у играма у снегу, скијању, санкању, као и да се опустите у топлим базенима и саунама. Такође, током овог путовања моћи ћете да присуствујете невероватном феномену, које се назива поларни дан. То је временски период када Сунце не залази испод хоризонта.
Народ
Староседеоци овог предела јесу народ Ненети. Ненети су номадски народ, који живи у овим најхладнијим пределима Русије већ више од 1 000 година. Најважнији фактор који им омогућава опстанак су ирваси. Овај народ прави куће (шаторе) од крзна и коже ирваса, хране се њиховим месом, користе их као превозно средство и жртвују их боговима њихове древне религије. Ненети ће путницима омогућити да осете праве чари живота у Норилску. Путници ће моћи заједно са Ненетима да припремају традиционалну храну, као што је жива риба .
СМЕРЕБРЕ
Назив значи просто хлеб са бургером, али људи из овог подручја мајстори хладне закуске, на танке кришке хлеба, најчешће премажу бутером, ређају још салату, пилетину, димљене јегуље и паштету од џигерице, шунку и сир, изд. Има ресторана у којима се служе само ови сендвичи и домаћице их врло радо праве.
ЈАГОДЕ РОМАНОВ
Тајна јагода романов је у мешавини сока и коре поморанџе, ликера кирасо и шећера, којом јагоде морају да се натопе пре него шти се прелију шлагом и сервирају. Ова фина посластица назива се “ сладолед у чаши Романов” кад се јагоде ставе преко сладоледа од ваниле и прелију шлагом, а назив долази од лозе Романов.